Sundhed

Store tandsmerter – måske der skal en rodbehandling til!

Du har store smerter fra enten en tand eller fra kæben. Det er måske lidt svært at vurdere, hvor smerten stammer fra. Det kommer og går som smertefulde jag, og tanden er øm, når man kommer i mod den. Der kan være kommet betændelse i tandroden, hvilket kræver en rodbehandling.

Når der kommer et lille hul eller et caries angreb i tanden, vil det med tiden gå dybere og dybere ind i tanden. Hvis man reagerer på dette tidspunkt, vil det være nok at fjerne det caries ramte område og lave en fyldning eller en plumpe.

Hvis bakterierne fortsætter med at æde af tanden, vil de på et tidspunkt komme helt ind til tandens nerve. Når der kommer bakterier derind, vil der komme en infektion. Da tandens vægge ikke kan give sig, vil der opstå et tryk inde i tanden, som giver store smerter, da betændelsen trykker på tandens nerver.

Nu kalder tanden på en rodbehandling

Den eneste løsning nu er en rodbehandling. Hvis du ikke får igangsat en rodbehandling på dette tidspunkt, vil betændelsen kunne begynde at angribe kæbeknoglen og der vil til sidst begynde at komme puds og betændelse ud af tandkødet.

Det kan være meget smertefuldt at gå rundt med betændelse i tandroden. Det kan være svært at dække det ind med smertestillende midler og søvnen kan blive ødelagt, da det kan være svært at sove på grund af de store smerter. Behovet for en rodbehandling forsvinder ikke, selvom du lader tanden dø. Betændelsen vil stadig være der og kan udvikle sig yderligere.

Hvordan opstår behovet for en rodbehandling?

Det er ikke nødvendigvis fordi man har haft et hul i tanden, som ikke er blevet repareret og derved har udviklet sig til tandrodsbetændelse, at behovet for en rodbehandling opstår. Det kan også komme sig af, at tandens nerver er blevet blottet på grund af et slag, som har knækket tanden.

Hvis du for eksempel falder, så tanden flækker, er det ikke nødvendigvis forbundet med store smerter. Det se typisk, hvis nerverne er blevet revet over under uheldet, så der ikke længere kan føles smerte i tanden. Et af tegnene på, at nerverne er blevet revet over, er hvis tanden bliver mørk og grålig i forhold til de andre tænder.

Resultatet efter en rodbehandling er pænt

Med hensyn til det kosmetiske aspekt, så kan sådan en tand afbleges, så den igen har samme farve som de øvrige tænder. Det er dog vigtigt at sørge for rodbehandlingen først, så infektionen stoppes og tanden lukkes, så der ikke kan opstå yderligere betændelse.

Når rodbehandlingen er udført, vil der ikke længere være smerter i tanden. Ved en rodbehandling fjerner man nemlig de skadede nerver og får renset alt betændelsen ud af tanden. Til sidst lukkes toppen af tanden enten med en fyldning eller med en krone, alt efter hvor meget af tanden, der er tilbage. Hvis størstedelen af tanden har været skadet, kan man også vælge at få en stift i, der hvor tanden sidder.

Hvordan tanden lukkes af kan dog først afgøres, når selve rodbehandlingen har fundet sted, så man ved, hvor meget af tanden, der kan bevares. Ved kindtænderne er man mere tilbøjelig til at vælge tandkroner, da disse skal kunne modstå et hårdt tryk.

Tags :